Slimme sensor voor slaapapneu
Naar schatting hebben 600 duizend mensen in Nederland slaapapneu; één op de drie werknemers krijgt te maken met slaapstoornissen. In extreme gevallen vallen zij in slaap op het werk of zelfs achter het stuur. Ook werkt apneu ernstige ziektes als diabetes, hartfalen, hypertensie en depressies in de hand. Toch worden momenteel slechts 200 duizend mensen behandeld.
Uit onderzoek blijkt dat 54% van de patiënten één of meer bijkomende ziekten heeft vanwege slaapapneu. Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: ‘Het overgrote deel van onze verzekerden weet niet dat apneu hiervan de oorzaak is. Zilveren Kruis maakt het nu mogelijk om, vanuit het comfort van je eigen bed, eenvoudig de juiste diagnose te laten stellen.’
Leven en werken met slaapapneu
Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze slaapapneu hebben. Zij worden hier soms door hun partner op gewezen omdat ze zoveel snurken. 40% van de patiënten vermoedt al minstens 8 jaar slaapapneu te hebben voordat de diagnose wordt vastgesteld, zo blijkt uit onderzoek van de Apneuvereniging. Ondertussen hebben patiënten vermoeidheidsklachten en verhoogd risico op ziekteverzuim.
Stellen diagnose: Inbreuk op dagelijkse gang van zaken
Bij een vermoeden van slaapapneu besluiten veel patiënten het stellen van de diagnose te vermijden of uit te stellen. Soms dient overnacht te worden in een slaapcentrum, dit wordt als onprettig en storend ervaren. Ook als de patiënt wel thuis kan slapen gebeurt dit in een harnas onder geplakt met draden en sensoren; niet echt een uitnodigend vooruitzicht. Het uitstellen van de diagnose werkt complicaties op lange termijn in de hand.
Oplossing: Thuis de diagnose stellen met slimme sensor
Zilveren Kruis organiseert de zorg steeds meer om haar verzekerden heen. Een exclusieve samenwerking met Ectosense draagt hieraan bij. Deze innovatieve startup biedt met een slimme sensor de meest patiëntvriendelijke technologie binnen de slaapdiagnostiek. De sensor is ook een uitkomst voor de lange wachttijden die veelal voorafgaan aan een slaaponderzoek.
Dankzij een slimme sensor op de vingertop kan sneller, en veel comfortabeler, onderzoek worden gedaan. Bij slaapapneu wordt de patiënt direct doorverwezen naar de specialist. Tijdens de behandeling kan de patiënt eenvoudig met dezelfde sensor controleren of de aanpak werkt. Het traject, van screening tot behandeling loopt zo sneller en zonder inbreuk te maken op de nachtrust van de patiënt.
Collectiviteiten: kweekvijver voor innovatie
Zilveren Kruis stelt de nieuwe aanpak direct ter beschikking aan werkgevers. ‘Omdat de impact van slaapproblemen op de werkvloer enorm is als het gaat om veiligheid, verzuim en productiviteit’, vertelt Jan-Willem. ‘Ook biedt de werkomgeving goede mogelijkheden voor preventieve diagnostiek.’
Deze inzet van de slimme sensor sluit aan bij de beweging die Zilveren Kruis wil versnellen; het dichter om de patiënt heen organiseren van zorg. Jan-Willem: ‘We kijken hoe we deze innovatie kunnen aanbieden aan al onze verzekerden. Zo werken onze collectiviteiten wederom als een kweekvijver voor innovatie.’
Zilveren Kruis biedt als enige zorgverzekeraar deze aanpak van slaapproblematiek.
Mooi initiatief
Ik zoek de persoon binnen ZilverenKruis voor samenwerking