‘Preventie van dementie heb je zelf in de hand’

De MijnBreincoach-app, ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg, is er op gericht om de hersenen gezond en vitaal te houden en op die manier het dementie-risico op latere leeftijd te verkleinen. “We moeten niet wachten op het moment dat we wellicht ooit hét middel tegen Alzheimer vinden”, stelt dr. Sebastian Köhler, één van de initiatiefnemers namens het Maastricht UMC+. “Het voorkomen van dementie hebben we namelijk deels ook zelf in de hand.” De lancering van de app gaat tevens gepaard met de aftrap van de campagne: We zijn zelf het medicijn.

Dementie is een groeiend maatschappelijk probleem. In Nederland wordt een verdubbeling van het aantal mensen met deze problematiek verwacht in de komende 25 jaar (tot in totaal een half miljoen mensen). De aandoening die zich het meest kenmerkt door geheugenproblemen is niet alleen een zware last voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Grote doorbraken in medicijnonderzoek blijven vooralsnog uit. Het is dan ook sterk de vraag of hét middel tegen dementie ooit gevonden gaat worden. We hebben echter veel meer in eigen hand dan we zelf denken.

Preventie
Wetenschappelijke onderzoeken tonen onder meer aan dat verschillende leefstijlfactoren een sterke invloed hebben op het risico om dementie te krijgen. Roken, overgewicht, hoge bloeddruk, te weinig lichaamsbeweging etc. dragen daar allemaal aan bij. De MijnBreincoach-app helpt mensen om inzicht te krijgen in hun eigen hersengezondheid. Zo nodig worden tips en adviezen gegeven om de eigen leefstijl in positieve zin te veranderen. In haalbare, kleine stappen. “Maar liefst dertig procent van alle dementiegevallen kunnen worden voorkomen door simpelweg voor een gezonde leefstijl te kiezen”, zegt Köhler.

‘We zijn zelf het medicijn’
17 maart jl. werd de kick-off gegeven van de bewustwordingscampagne We zijn zelf het medicijn. Met als doel om mensen te laten inzien dat ze al met kleine aanpassingen in hun dagelijks leven de kans op dementie op latere leeftijd kunnen verkleinen. Naast de lancering van MijnBreincoach-app worden gedurende de campagne verschillende lokale activiteiten georganiseerd door aangesloten bedrijven en instellingen. Het initiatief van Alzheimer Centrum Limburg, in samenwerking met de Limburgse GGD’s en de Provincie Limburg, loopt tot eind januari 2019.

Meer informatie over de MijnBreincoach-app en de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ is te vinden via: www.mijnbreincoach.eu en www.wezijnzelfhetmedicijn.nl

De app is beschikbaar via de App Store en via Google Play.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *