Positieve effecten van pepersaus
Gezonde smaakmaker uit een flesje
Een gezonde levensstijl is anno 2019 geen trend meer, maar een omschakeling naar nieuwe gewoontes. De behoefte aan natuurlijke, plantaardige en gezonde levensmiddelen zien we niet alleen bij de jongere generatie, maar zeker ook bij ouderen toenemen. In de bereiding van ons eten wordt steeds meer geprobeerd zout, suiker en vet te reduceren. Uit veelvuldige onderzoeken blijkt dat pepers en pepersaus positieve effecten hebben op onze gezondheid en kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Tabasco® heeft ze op een rijtje gezet.
Natriumarm
Volgens het voedingscentrum krijgt meer dan 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Zout bevat 0,4 gram natrium per gram en is daarmee de belangrijkste bron van natrium. Mensen die hun zoutinname willen beperken, zonder smaak in te leveren kunnen het zout vervangen door een natriumarm product dat wel hartigheid geeft. Zout in een recept is gemakkelijk te vervangen door een gelijke hoeveelheid Tabasco® saus. Deze pepersaus is gemaakt op basis van natriumarm (Avery Island) zeezout en bevat slechts 30 milligram natrium per theelepel. De pittigheid zal verminderen bij verhitting, maar de hartigheid blijft en maakt zout en peper toevoegen overbodig.
Suiker- en vetreductie
Voor een eetpatroon waarbij de inname van calorieën moet worden verlaagd, wordt naast zout suiker en vet beperkt. Om zoveel mogelijk smaak, rondheid en hartigheid te behouden, kunnen een paar druppels pepersaus het verschil maken. Tabasco® wordt gemaakt van gemalen pepers, zeezout en gedistilleerd azijn zonder enige toevoeging: geen suiker, geen verzadigde vetten, geen conserveringsmiddelen, geen koolhydraten, geen gluten. Zo is de saus halal, koosjer, vegetarisch-veganistisch en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.
Capsaïcine
Pepers bevatten capsaïcine – het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt. In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. In de medische vakpers wordt gesproken over een verhoging van de weerstand, het voorkomen van maag- darmklachten en een verlaging van de bloeddruk. Er wordt zelfs gezegd dat het endorfines vrijmaakt, dus het zou ook positief op je geluksgevoel kunnen werken!
Tips
10 tips voor een gezonder eetpatroon alleen door gebruik van Tabasco® pepersaus.
- Mede door de hoge concentratie pepers, volstaat de helft van de hoeveelheid gewone pepersaus, indien Tabasco® pepersaus gebruikt wordt.
- Vervang zout in marinades en dressings door een paar druppeltjes Tabasco®
- Kook pasta in water met Tabasco® in plaats van zout
- Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid pit en hartigheid in het gerecht. Zet een flesje Tabasco® op tafel voor een eigen smaaktoevoeging.
- Vervang peper en zout in de stamppot door een paar druppeltjes pepersaus: deze wordt veel smakelijker.
- Pimp je alcoholvrije cocktail op met wat Tabasco®. Het effect zal je verbazen!
- Om varkensvlees, kip of hamburgers beter verteerbaar te maken, voeg een fijngehakt uitje, knoflook en een halve theelepel Tabasco® toe aan een pond vlees.
- Vervang chiliolie door een paar druppels Tabasco®
- Probeer eens Tabasco® in plaats van peper én zout in een omelet of scrambles eggs (zie recept in de bijlage).
- Vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid met het gebruik van Tabasco®
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Salade van avocado, roerei met zoet-pittige topping
Ingrediënten:
Voor de zoet pittige topping:
1 eetl TABASCO® saus
3 eetl pompoenpitten
3 eetl zonnebloempitten
3 eetl pijnboompitten
3 eetl sesamzaadjes (of chia zaad als alternatief)
1 eetl honing
1/4 theelepel paprikapoeder
snufje zeezout
Voor het roerei:
4 handjes verse waterkers
20 Cherrytomaten
4 lente-uitjes
Een handje vol verse koriander
2 rijpe avocado’s
1 citroen
4 eetlepels olijf olie
8 vrije uitloop eieren, losgeklopt
40 g boter
Bereidingswijze voor 4 personen
Voorbereiding: 20 min, Bereiding: 10 min
Begin met de zoet pittige topping: Zet een grote koekenpan op matig vuur en voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten toe. Rooster gedurende 5 minuten, af en toe zachtjes roeren totdat de zaden bruin worden.
Voeg het sesamzaad (of chiazaad) toe en blijf nog 2 minuten roosteren. Roer voortdurend.
Voeg de honing en Tabasco® saus toe. Roer nog 2 minuten door.
Voeg het zeezout en de paprikapoeder toe. Roer door totdat je de bodem van de koekenpan ziet en het vocht uit de honing en Tabasco® saus is verdampt.
Leg de zaden op bakpapier om ze gelijkmatig verdeeld te laten afkoelen.
Halveer, ontpit en snijd de avocado in kleine reepjes, snijd de Cherrytomaten in vieren, snijd de lente-uitjes fijn en hak de koriander. Plaats deze in een kom en meng met de olijfolie, wat zout en peper en het sap van een halve citroen.
Verdeel de waterkers, de avocadopartjes en tomatensalade over 4 diepe borden
Klop de eieren in een aparte mengkom, kruiden met zout en peper of groene Tabasco®.
Zet een anti-aanbak koekenpan of bakpan op een matig vuur met de boter. Zodra de boter begint te smelten, voeg de geklopte eieren toe. Roer voorzichtig.
Zodra de eieren naar wens gegaard zijn, verdeel over de 4 porties
Opdienen met een druppeltje olijfolie en citroen, daarna de zoet pittige zaden eroverheen strooien.
Tip: Voeg feta kaas toe als extra topping. De zaden topping kan over iedere andere salade gestrooid voor extra hartigheid en bite