Opticien en optometrist: wat is het verschil?
Vrijwel alle (97%) Nederlanders zeggen te weten wat een opticien is. Maar wat een optometrist precies doet, is niet altijd even duidelijk. Één op de vijf Nederlanders (21%) heeft nog nooit van een optometrist gehoord en eenzelfde aantal (19%) heeft er wel eens van gehoord, maar weet niet precies wat een optometrist doet. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers, uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 1.000 respondenten. De hoogste tijd voor opheldering, want bij wie kan je nou het beste terecht voor het meten van bijvoorbeeld je sterkte of de gezondheid van je ogen? Specsavers geeft advies.
Opticien versus optometrist
Het overgrote deel van de mensen weet direct bij wie zij terecht kunnen wanneer zij een bril nodig hebben. Zo weten vier op de vijf Nederlanders (83%) dat een opticien de gezichtsscherpte en brilsterkte meet en kan adviseren over de juiste bril. Maar wanneer mensen behoefte hebben aan een onderzoek dat verder gaat dan alleen het meten van de sterkte, is niet voor iedereen duidelijk bij wie zij kunnen aankloppen.
“Wij merken regelmatig in onze winkels dat mensen niet precies weten bij wie zij het beste een afspraak kunnen maken voor bijvoorbeeld hun klachten: de opticien, optometrist, oogarts of huisarts. Dit blijkt ook uit ons onderzoek”, vertelt Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers. “Vroeger ging men bij oogproblemen wellicht naar een huisarts die indien nodig doorverwees naar een oogarts in het ziekenhuis. Tegenwoordig is het mogelijk om een afspraak te maken bij een hbo-gediplomeerde optometrist, zonder dat daar een verwijzing van de huisarts voor nodig is. De optometrist kan middels een uitgebreid onderzoek de gezondheid van de ogen checken en tekenen van medische aandoeningen vroegtijdig detecteren. Naast het stellen van een diagnose kan een optometrist ook bepaalde klachten behandelen, zoals droge ogen en in een aantal gevallen rode ogen.”
De oogzorgroute
Bij klachten zoals droge of geïrriteerde ogen, wazig of dubbelzien, pijn in of rond de ogen of wanneer er erfelijke ziektes (zoals glaucoom, maculadegeneratie of suikerziekte) in de familie voorkomen, is het verstandig regelmatig een afspraak bij de optometrist te maken, ook als je nog geen problemen hebt met zien. . Want wanneer oogaandoeningen in een vroeg stadium worden ontdekt, kan zichtverlies worden voorkomen. Optometristen kunnen in ziekenhuizen en optiekwinkels werken en indien nodig verwijst de optometrist door naar de huisarts. Maar ook de opticien kan – als er meer nodig is dan een corrigerende bril – adviseren een bezoek te brengen aan de optometrist of huisarts. Om een verband te kunnen leggen met eventuele andere gezondheidsproblemen is het belangrijk dat de huisarts op de hoogte is van de bevindingen van de optometrist. Daarnaast is er een verwijzing van een huisarts naar de oogarts nodig om geholpen te worden en de zorg vergoed te krijgen. Zijn er acute oogproblemen? Neem dan direct contact op met de huisarts.
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.052 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is in februari 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Specsavers.