Nederlander blijkt poetsprins als het om barbecue gaat
Nederlanders het meest zuinig op hun barbecue, Engelsen het minst
Tropische temperaturen deze week en dus ideaal weer om ’s avonds de barbecue aan te steken. Het is wel belangrijk om dit veilig te doen, en dat begint bij een schone barbecue. Zo maak je je barbecue goed en snel schoon!
1. Gebruik een barbecue reiniger.
Een simpel sopje met warm water en wat afwasmiddel is niet genoeg om alle etensresten van je rooster te verwijderen. Aangebrand eten op je rooster is niet hygiënisch en bovendien slecht voor je gezondheid.
2. Gebruik een goede borstel om te schrobben.
3. Spoel het rooster na met wat warm water.
4. Maak het rooster droog met een theedoek of houd het even boven de vlam voor je gaat barbecueën.
5. Maak niet alleen het rooster schoon, maar ook de rest van de barbecue.
We barbecueën behoorlijk wat af in Nederland: 4 op 10 mensen steekt de barbecue vaker dan vijf keer per jaar aan. Al spannen de Duitsers hier toch wel de kroon: bijna 70% van de Duitsers met een barbecue gebruikt deze meer dan vijf keer per jaar. Opvallend, want slechts 25% van de Duitsers geeft aan over een barbecue te beschikken, tegenover 46% van de Nederlanders. In Frankrijk heeft zelfs bijna 70% een barbecue in de tuin staan, blijkt uit het onderzoek dat uitgevoerd is door onderzoeksbureau Markteffect.
Barbecueën is inmiddels tot kunst verheven
Dat Nederlanders zo zuinig met hun barbecue omgaan, heeft waarschijnlijk te maken met de populariteit ervan. Naast dat 40% vaker dan vijf keer barbecuet, doet ongeveer de helft dat 2 tot 4 keer per jaar. Er worden dan ook steeds geavanceerdere barbecues verkocht. En een beetje grillmeester doet er natuurlijk ook luxer vlees op. Jord Althuizen, wereldkampioen barbecueën en oprichter van Smokey Goodness, bevestigt dit: “Nederlanders doen gelukkig tegenwoordig veel meer met hun barbecue dan alleen wat worstjes en shaslicks grillen, denk aan veel groenten, mooie grote stukken vlees die langzaam gegaard worden en complete maaltijden op het rooster. Ik ben dan ook blij om te zien dat Nederlanders goed omgaan met hun barbecue, want een schone barbecue is niet alleen veiliger, maar ook beter voor de smaak en kwaliteit.” De helft van de Nederlanders geeft aan alleen een sopje van water met allesreiniger of wasmiddel te gebruiken. En hoewel dit de barbecue wel schoon krijgt, is het vaak een hele klus om de barbecue hiermee echt goed gereinigd te krijgen.
Verschillen met andere landen
Het onderzoek is gedaan in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. De Nederlanders zijn het meest schoon, gevolgd door België, Duitsland en Frankrijk. De Engelsen zijn het minst schoon, bijna een derde wacht met schoonmaken tot ze de barbecue weer gaan gebruiken of maken deze maar één keer per jaar of zelfs nooit schoon. In Engeland worden er dan wel weer veel vaker dan in de andere landen specialistische schoonmaakmiddelen of een speciale borstel gebruikt; bijna 60% tegenover nog geen 50% in de andere landen.
Opvallend is ook dat vooral de Duitsers en Engelsen niet zo heel veel kwaad zien in een vieze barbecue. Meer dan 40% van de Duitsers denkt dat het niet slecht is voor je gezondheid om eten te bereiden op een vieze barbecue. In Engeland denkt bijna de helft dan weer dat de kwaliteit van het eten niet achteruit gaat op een vieze barbecue. In de andere landen zijn mensen zich hier veel meer van bewust. Ook hier zijn de Nederlanders het meest bewust van de risico’s, wat de schoonmaakdrang van Nederlanders kan veroorzaken. Bregtje van Aalten, Marketing Director van HG, licht toe: “8 op 10 Nederlanders weet dat barbecueën op een vieze barbecue niet gezond is en ook de kwaliteit van het vlees aantast. Toch handelen we hier nog niet naar. Maar met alleen een beetje zeep en water kom je er niet. Je kunt beter een speciaal schoonmaakmiddel voor een barbecue gebruiken, daarmee wordt hij sneller en veiliger schoon.”