Nagerechten in Wannée Kookboek calorierijker, zoeter en zouter dan vroeger

Recepten van nagerechten geanalyseerd in het klassieke Wannée kookboek van 1910 en 2014.

De recepten van nagerechten in het veel gebruikte klassieke Wannée Kookboek bevatten 10% meer calorieën dan vroeger. Dat komt vooral doordat in de recepten meer koolhydraten worden gebruikt, vooral suikers. Ook waren de nagerechten 42% zouter.

Beter kleinere porties
Uit de literatuur blijkt, dat we meer eten als we ons eten in grotere porties krijgen aangeboden. Willen we overgewicht in Nederland aanpakken, dan kan het aanbieden van kleinere porties een van de strategieën zijn.

Allerhande
De Allerhande is een andere veel gebruikte bron van recepten. Daarom hebben de onderzoekers ook de portiegroottes en de samenstelling van negentien gelijke gerechten uit de Allerhandeonderzocht. De portiegroottes in Allerhande-recepten zijn vergelijkbaar met porties in de dertigste druk van het Wannée-kookboek, alleen was de hoeveelheid vet in de Allerhande-recepten hoger.

Hogere energie-inname
Doordat de porties van nagerechten in het Wannée kookboek in de loop der jaren zijn toegenomen, maken thuiskoks vandaag de dag porties die gemiddeld 10% energierijker zijn. Dat stimuleert de consument mogelijk tot een (te) hoge energie-inname. De onderzoekers bevelen aan om de ontwikkeling van portiegroottes in Nederlandse recepten verder in kaart te brengen, ook in andere  maaltijdcategorieën en andere kookboeken. Ook is onderzoek nodig naar welke recepten consumenten het meeste gebruiken.

Het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, het vakblad voor diëtisten publiceert in het nieuwe nummer dit onderzoek over portiegrootte in het klassieke Wannée Kookboek. Redacteur en voedingskundige Caroelien Schuurman onderzocht samen met Patricia Bulsing, docent-onderzoeker van de Haagse Hogeschool de ontwikkeling van portiegroottes. Het complete artikel vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *