Muziektheatervoorstelling Stad in Oorlog – Haarlem in oorlogstijd
De extra lange lustrumeditie van het Geschiedenis Festival, hét evenement voor liefhebbers van geschiedenis, sluit dit jaar af met een spectaculair avondprogramma!
‘Het is 5 oktober 1944, precies een maand na dolle dinsdag. Haarlem zucht onder NSB-burgemeester S.L.A. Plekker, het enige humoristische aan de man was zijn naam.’ Zo begint Vincent Bijlo de voorstelling Stad in Oorlog, de spetterende afsluiter van het Geschiedenis Festival.
Voor deze speciale editie van het festival is een muziektheaterprogramma toegevoegd met Vincent Bijlo, Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band. Zij stelden een eenmalige voorstelling samen waarin de geschiedenis van Haarlem centraal staat.
‘Van bier brouwen tot boekdrukkunst en Van Kenau Simonsdochter Hasselaer tot B. IJzerdraat. Zeg nou zelf, met zo’n naam moet je ook wel het verzet in’, vertelt Bijlo. ‘We hebben een vermakelijke show gemaakt, met prachtige zang en muziek, waarbij u ook zeker veel zult leren.’
Stad in Oorlog is een voorstelling over vrijheid en vrede, vijanden en vrienden, vertrouwen en verzet. Het is gesitueerd in het Haarlem van 5 oktober 1944. Vincent Bijlo vertolkt het verhaal en Leoni Jansen zingt persoonlijke en herkenbare songs uit verschillende tijdperken. Konrad Koselleck en zijn big band geven het verhaal lading en vleugels met muziek en geluid.
Over het Geschiedenis Festival
Het theaterprogramma is onderdeel van het Geschiedenis Festival, dat voor de vijfde keer in Haarlem wordt georganiseerd. Meer dan 50 prominente historici uit binnen- en buitenland betreden de negen festivalpodia om bezoekers volledig onder te dompelen in geschiedenis. Reis mee door de geschiedenis, van de Klassieke Oudheid tot de eigentijdse geschiedenis van de eenentwintigste eeuw.
Tickets en informatie
Voor het laatste nieuws en kaartverkoop: geschiedenisfestival.nl.
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Over Vincent Bijlo
Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver en muzikant. Hij is vanaf zijn geboorte blind. Zijn eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival. In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman Het Instituut, waarna nog 3 romans volgden. Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD. Hij maakte eerder podcasts over geschiedenis en maakte met de Konrad Koselleck Big Band eerder de show The Concert to End All Wars over de Eerste Wereldoorlog.
Over Leoni Jansen
Leoni Jansen is een presentatrice, zangeres en theatervrouw. Ze begon samen met Simone Kleinsma en Gerard Cox begin jaren zeventig een theatershow en deed daarna veel presentatiewerk op tv. Ze presenteerde het Jeugdjournaal en deed programma’s samen met Paul Witteman en Philip Freriks. Ze maakte theatervoorstellingen met andere vrouwen en zong voor Nelson Mandela en op het trouwfeest van kroonprins Willem Alexander en Máxima. Zij schreef het boek Geheim over het oorlogsverhaal van haar vader en maakte een theatervoorstelling met dezelfde naam.
Over Konrad Koselleck
In 2004 formeerde arrangeur, componist en pianist Konrad Koselleck met 17 topmusici zijn big band in Amsterdam. De band speelt jaarlijks in een vaste cyclus in het Bimhuis, het belangrijkste vaste jazzpodium van Nederland. Daarnaast treedt de band op in Nederlandse theaters en op festivals (North Sea Jazz, Grachtenfestival, Oerol, Parade). Eerder speelde de KKBB al samen met Vincent Bijlo en Ellen ten Damme de voorstelling The Concert to End all Wars. Een muzikale, theatrale reis door de Eerste Wereldoorlog en een pleidooi tegen alle oorlogen.