Lensdragers positief over recyclingprogramma

Opticiens zijn lokaal inzamelpunt voor restmaterialen

In Nederland worden jaarlijks 70 miljoen daglenzen verkocht. Een groot deel van deze lenzen en hun blisterverpakking belandt bij het ongescheiden huisafval. Bovendien verdwijnen de lenzen zelf vaak rechtstreeks in het riool  waardoor ze uiteindelijk , in kleine stukjes, in het milieu terechtkomen. Met het vorig jaar geïntroduceerde contactlens recycleprogramma Recyclens worden daglenzen, inclusief blister en folie, volledig gerecycled. Uit onderzoek* blijkt dat Nederlandse lensdragers zeer positief op dit programma reageren. Het inzamelen van het lensmateriaal en de verpakking gebeurt via de lokale opticiens. De daglensdrager kan daar zijn restmateriaal gratis inleveren.

Lenzen en hun verpakking gaan vaak direct de prullenbak in. Uit onderzoek** in de Verenigde Staten blijkt dat 15 tot 20% van de daglensdragers de lenzen vaak door de wc spoelt waardoor ze rechtstreeks in het oppervlaktewater terechtkomen. “De kans dat dit ook bij ons gebeurt, is groot”, zegt Rob Rosenbrand, Professional Relations Manager Benelux van Bausch + Lomb. “Onderzoek*** in Nederland toont daarentegen aan dat een meerderheid van de contactlensdragers milieubewust is en juist kiest voor daglenzen, wanneer ze volledig recyclebaar zijn. We zijn daarom gestart met het recyclen van de Biotrue ONEday daglenzen en hun verpakking. Van het gerecyclede materiaal worden nieuwe grondstoffen gemaakt waar weer nieuwe duurzame producten van worden vervaardigd. De aluminium folie gaat zelfs terug naar de producent die er weer nieuwe folie van vervaardigt. Zo werken we mee aan de circulaire economie .”

Minimaal 150 opticiens als inzamelpunt
“We zien veel belangstelling voor het programma. 85% van de lensdragers* vindt het recyclen van restmateriaal tot duurzame producten een belangrijk aspect. Het schoonhouden van het milieu spreekt 81% met name aan. We hebben vorig jaar een proef gedaan waarbij de klant zelf zijn restmaterialen verzond. Het verzamelen en (gratis) opsturen van die materialen vormde echter veelal een obstakel. Daarom hebben we de samenwerkende opticiens opgeroepen zich als inzamelpunt te melden. Daar wordt goed gehoor aan gegeven. We hebben op dit moment al 68 deelnemende opticiens. We streven daarbij naar minimaal 150 lokale inzamelpunten.” De consument verzamelt het restmateriaal in een speciale box die hij afhaalt bij zijn lokale opticien. Is de box vol, dan levert hij die daar weer in en ontvangt weer een lege box voor de volgende inzamelperiode. De opticien verzorgt het versturen van  de materialen naar Bausch + Lomb, dat de verschillende restmaterialen scheidt voor recycling.

Bekijk nu de video over het Recyclens Programma

*) Onderzoek in opdracht van Bausch + Lomb Nederland onder 336 dragers van contactlenzen in Nederland.

**) Onderzoek uitgevoerd door Rolf Halden van de Arizona State University.

***) Onderzoek in opdracht van Bausch + Lomb Nederland onder 530 dragers van contactlenzen in Nederland.

Over Bausch + Lomb
Bausch + Lomb, onderdeel van Bausch Health Companies, biedt binnen de oogzorg het meest uitgebreide productassortiment ter wereld. Het assortiment van Bausch + Lomb bestaat onder andere uit contactlenzen, contactlensverzorgingsproducten en verzorgingsproducten voor droge en vermoeide ogen. De missie van het bedrijf is het beschermen en verbeteren van de gave van het zien voor miljoenen mensen over de hele wereld, vanaf de geboorte tot in elke fase van het leven. Bausch + Lomb blijft voortdurend innoveren. Er worden nieuwe materialen en nieuwe technologieën ontwikkeld en baanbrekende paden bewandeld om mensen beter te laten zien. Voor de medische wereld produceert Bausch + Lomb tevens farmaceutische producten voor de behandeling van diverse oogaandoeningen en chirurgische producten zoals intra-oculaire lenzen, instrumenten en apparatuur.

www.recyclens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *