Kruiden zijn hot, maar we weten er nog niet veel over
Nationaal Kruidenonderzoek Ricola toont aan: 70% van Nederlanders gebruikt graag kruiden
Vers, gedroogd of verwerkt in producten. Om gerechten op smaak te brengen, voor de gezondheid, voor de geur of in het interieur. Kruiden zijn hot in Nederland. Ter ere van het 90-jarig jubileum liet Ricola het eerste Nationale Kruidenonderzoek uitvoeren door Markteffect. 750 Nederlanders werden ondervraagd over het gebruik van en de kennis over kruiden in Nederland. De onderzoeksresultaten tonen aan dat kruiden populair zijn, maar dat er nog veel onbekend is over het gebruik en de werking ervan.
Onbekend maar zeker niet onbemind
Zeven van de tien Nederlanders gebruikt graag kruiden. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat ruim 85% kruiden in huis heeft (vers of gedroogd) én ze associeert met iets positiefs als ‘smaak’, ‘lekker’ en ‘smaakmaker’. Maar ook associaties als ‘onmisbaar’, ‘gezond’ en ‘pittig’ kwamen uit het onderzoek naar voren. De kennis over kruiden is echter niet zo groot in ons land. Slechts 23% van de ondervraagden geeft aan veel over kruiden te weten. En bij de vraag naar de favoriete kruiden noemt een groot deel specerijen (zoals paprikapoeder, kerrie en nootmuskaat) in plaats van kruiden. “Veel mensen kennen het verschil tussen kruiden en specerijen niet”, zegt Joost van de Sande, marketingmanager van Ricola. “Niet heel erg, maar ze weten ook niet veel over de functie en werking van kruiden en ruim de helft van de mensen geeft aan dat ze daar nieuwsgierig naar zijn. Dat is ook de reden waarom wij graag onze kennis en passie voor kruiden delen.”
Gezondheid
Het grootste deel van de ondervraagden gebruikt kruiden als smaakmaker en circa een kwart van de mensen gebruikt ze over het algemeen voor de gezondheid bevorderende werking (23%) of verzachtende werking bij keel- en stemproblemen (21%). 79% denkt zelfs dat kruiden een positieve werking hebben op de gezondheid. Als voorbeelden van deze positieve werking noemen mensen de relatie met de bloedsomloop (bloeddrukverlagend, bloedzuiverend, cholesterolverlagend) en de stoelgang, darmwerking en spijsvertering. Daarnaast worden ook keelklachten en slaap genoemd. Kruiden en specerijen die in relatie tot gezondheid veel genoemd worden, zijn knoflook, kurkuma en munt. Volgens 49% van de ondervraagden zijn kruiden een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.
Corona
Het onderzoek bevestigt dat mensen meer gezondere producten kopen tijdens de coronacrisis. Een derde van de bevolking kocht meer fruit (31%) of groente (26%) in deze periode. Ook kruiden werden meer gekocht, maar in mindere mate in vergelijking met groente en fruit. Ondanks de gezonde effecten die mensen ze toedichten kocht slechts 16% van de mensen meer kruiden de afgelopen periode. Opvallend was ook dat bijna 15% van de mensen meer keelverzorgers kocht dan normaal in deze tijd van het jaar.
Kruiden zijn hip
Het lijkt erop dat kruiden steeds meer winnen aan populariteit in Nederland. “Mensen krijgen steeds meer interesse in kruiden, ze gebruiken kruiden niet meer alleen als smaakmaker. Kruiden komen steeds meer terug in het interieur, in hippe potjes, als droogboeketten en op sfeervolle posters. Ze hebben geen stoffig imago meer. Dat zien we ook terug in de onderzoeksresultaten: 66% van de respondenten vindt kruiden niet ouderwets. Bovendien geeft 45% aan graag te experimenteren met kruiden. En verwacht één op de drie ondervraagden ze in de toekomst zelf te gaan kweken”, aldus Van de Sande.
Bevernel bestaat wel
Uit het onderzoek van Markteffect blijkt dat Nederlanders maar liefst 10 van de verschillende Ricola kruiden kennen. De bekendste kruiden zijn munt (87%), tijm (86%), echte salie (52%), duizendblad (32%), smalle weegbree (22%), gewone vlier (18%) en gulden sleutelbloem (13%). Onbekende Ricola kruiden zijn de kleine bevernel, mannetjesereprijs en vrouwenmantel. Het merendeel van de respondenten denkt zelfs dat dit niet bestaande kruiden zijn (mannetjesereprijs 73%, kleine bevernel 69%, vrouwenmantel 32%).
“Wij vinden het wel grappig dat zoveel mensen denken dat deze kruiden niet bestaan, want ze zitten toch echt in onze pastilles én ze hebben allemaal een toevoegende waarde voor de smaak of de verzachtende werking. Bevernel is bijvoorbeeld een plantje wat al sinds de oudheid wordt gebruikt bij hoest, heesheid en keelpijn en mannetjesereprijs zit bijvoorbeeld boordevol vitaminen en ijzer en het kan meehelpen om slijm op te lossen”, vertelt Van de Sande.
Al 90 jaar het allerbeste van kruiden
Ricola bestaat dit jaar 90 jaar. Sophie Leijten, brandmanager van Ricola, vult aan: “Wij kennen de beste eigenschappen van kruiden. Maar we willen graag weten hoe goed de kennis over kruiden is in Nederland. Daarom hebben we dit Nationale Kruidenonderzoek in het leven geroepen en gaan we er een traditie van maken om de kennis en gewoonten rondom kruiden in Nederland te onderzoeken. Deze enquête is de aftrap van ons jubileumjaar, dat vervolgd wordt met een feestelijke campagne waarin we een aantal Ricola sauna’s openen en een wellness winactie organiseren. Daarnaast lanceren we een eigen kruidenposter en introduceren we Ricola Eucalyptus. Een variant die in het buitenland erg geliefd is om zijn verzachtende werking voor de keel.”
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Over Ricola
Ricola is in 1930 opgericht in Zwitserland door meesterbakker Emil Richterich; hij ontwikkelde kruidenpastilles op basis van een mengsel van 13 kruiden. Het recept wat Emil destijds bedacht is sindsdien nooit veranderd en nog steeds geheim. Ricola hecht veel waarde aan welzijn. Niet alleen het welzijn van de mens, maar ook van de wereld en natuur om ons heen. De producten van Ricola worden met respect voor de natuur en samenleving geproduceerd. Hiervoor selecteert Ricola de teeltlocaties zorgvuldig en zijn ecologische teeltmethoden onderdeel van het DNA van Ricola. De Ricola kruiden groeien in Zwitserland. Meer dan honderd zeer ervaren ecologische kruidentelers zorgen voor de kleine plantjes, die elk hun eigen gebied en klimaat hebben; de een met een zure bodem (pepermunt) de ander in een warm, droog klimaat met stenige grond (salie en tijm). De telers oogsten de Ricola kruiden pas wanneer deze het maximale gehalte aan heilzame bestanddelen hebben ontwikkeld. Hier komt de energie van Ricola vandaan. Ricola verzacht en verzorgt bij keelproblemen en hoesten, zorgt voor een heldere, krachtige stem én een frisse adem.