Honing, honing en nog eens honing
Honing is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing.
Honing is er in veel soorten en kwaliteiten. Voor een bij maakt het niet zo veel uit van welke bloem de nectar komt. Het is de soort bloem waar de honingbij haar nectar uithaalt, die bepaalt wat de honingsoort wordt. De verschillen vind je onder andere terug in smaak, kleur, dikte en voedingswaarde. Vaak is het zo dat hoe donkerder de honing is, des te krachtiger de smaak.
- Acaciahoning is licht van kleur en heel zoet.
- Klaverhoning is een beetje crèmeachtig en daardoor goed smeerbaar.
- Bloemenhoning komt van verschillende soorten bloemen.
- Manukahoning is de duurste honing. Deze donkere honing komt uit Nieuw-Zeeland en is zo duur omdat hij moeilijk verkrijgbaar is.
Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het honingassortiment, want er bestaan nog veel meer soorten honing!
Zorg ervoor dat je kiest voor goede kwaliteit honing, omdat sommige van lagere kwaliteit merken kan worden vermengd met siroop.