Helft Nederlanders niet goed op de hoogte van risico op gehoorschade
Bijna de helft van de Nederlanders is niet goed op de hoogte van het effect van geluid op gehoorschade. Bijna een vierde (23,6%) denkt te weten hoeveel decibel schadelijk kan zijn, maar geeft het verkeerde antwoord. Nog eens een kwart geeft zelf al aan geen idee te hebben van het aantal decibel dat gehoorschade kan veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek Van Boxtel hoorwinkels onder ruim 1.000 Nederlanders.
Festivalseizoen begonnen: let op je gehoor
Gelukkig weet 50% wel het goede antwoord te geven: gehoorschade kan al optreden vanaf 80 decibel. Hoe schadelijk geluiden zijn is afhankelijk van hoe lang, maar ook hoe vaak je het geluid hoort. “Als richtlijn houden we aan dat vanaf 80 decibel schade kan optreden als dit langer dan 8 uur gebeurt. Hoe hoger het aantal decibel, hoe minder lang je er veilig naar kunt luisteren”, vertelt Frans Story, directeur van Van Boxtel hoorwinkels. “Wat veel mensen niet weten, is dat geluiden vanaf 80 decibel al schadelijk voor je gehoor kunnen zijn, denk aan een druk kantoor. Laat staan een festival, dat al gauw oploopt tot 110 decibel. Blootstelling hieraan kan al na 30 seconden schadelijk zijn. En dat baart ons zorgen, want vaak is gehoorschade blijvend.”
Gehoorschade kan aanzienlijk sneller optreden dan veel mensen weten. Daarom raadt Van Boxtel hoorwinkels iedereen stellig aan om goede gehoorbescherming te gebruiken tijdens aankomend festivalseizoen. “Steeds meer mensen vragen naar gehoorbescherming voor een zorgeloos festivalbezoek, maar naar ons idee is dit nog niet genoeg. Gehoorschade kan gemakkelijk voorkomen worden door eenvoudige oplossingen zoals gehoorbescherming.”
Beschermen van belang, regelmatig testen minstens even belangrijk
Naast het beschermen van gehoor is het ook belangrijk om het gehoor regelmatig te laten testen. Zo kan eventuele schade op tijd opgespoord worden en kan erger voorkomen worden. Daarom organiseert Van Boxtel hoorwinkels regelmatig hoortest- en gezondheidsdagen in de 65 winkels in Nederland waarbij bezoekers hun gehoor gratis kunnen laten testen. Van Boxtel hoorwinkels vroeg ook 500 bezoekers van deze hoortestdagen of ze wisten wanneer gehoorschade kan optreden. Net als de gemiddelde Nederlander blijken ook de bezoekers van de hoortestdagen niet goed op de hoogte te zijn. Meer dan de helft weet niet goed wanneer geluid een risico kan zijn: ruim 49 procent geeft aan geen idee te hebben en nog eens bijna 18 procent gaf een fout antwoord.