Grote herfsthuiver onder angstige vliegreizigers
De herfst is niet de meest favoriete periode om in een vliegtuig te stappen voor mensen met vliegangst. Meer dan de helft denkt dat vliegen tijdens regenachtig en winderig herfstweer gevaarlijk is vanwege de grote kans op turbulentie. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder ruim 30.000 vliegreizigers, uitgevoerd door vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen.
Terwijl vrienden, familieleden en collega’s met plezier de hele wereld over vliegen, controleren vliegangstigen voor vertrek met samengeknepen billen steevast de weerkaarten op zoek naar stormen die ze op weg naar hun eindbestemming kunnen tegenkomen. Orkanen steken steeds vaker de kop op in de buurt van het Europese vasteland. Afgelopen zondag scheerde orkaan Pablo nog met windsnelheden van 130 kilometer per uur langs de Portugese kust.
Neerstorten
Tijdens het landen en opstijgen is de kans op turbulentie het grootst in de herfst en winter volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. “De angst om per vliegtuig te reizen tijdens deze periode is echter onnodig”, verzekert hij. “Een vliegtuig is erop gemaakt om minimaal drie keer de hevigst gemeten turbulentie ooit aan te kunnen.” In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen vliegangst. Maar zelfs doorgewinterde luchtpassagiers ervaren angst en ongemak als het buiten hevig waait of regent, zo blijkt nu uit de enquête. Ruim 62% reist dan met veel moeite met een vliegtuig. Ze vrezen de turbulentie die hen te wachten staat. Eenderde van de ondervraagden denkt zelfs dat een vliegtuig kan neerstorten door turbulentie.
Onzinverhalen
Otte heeft als verkeersvlieger dagelijks te maken met bange vliegreizigers. “Er doen veel onzinverhalen de rondte over turbulentie. Iedereen heeft het bijvoorbeeld steeds over luchtzakken. En dat ze honderden meters naar beneden vielen. Maar luchtzakken bestaan helemaal niet. Lucht kan namelijk net als water geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar net als een boot op mee. Op mijn hoogtemeter zie ik dan hooguit een paar meter verschil. Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd omhouden tijdens een turbulente vlucht.”
Zoek afleiding
Het blijft hoe dan ook schrikken voor veel mensen als hun vliegtuig plotseling hevig begint te schudden. Het lichaam reageert dan met een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, onrustige gevoelens, transpireren en buikkrampen. Volgens Kelly Otte is dit een normale reactie die je niet kunt voorkomen. “Wel kan je ermee leren omgaan. Verzet je er vooral niet tegen, maar accepteer dat je je even zo voelt. Kruip vooral niet in je schulp maar zoek afleiding. Maak een praatje met je buren of zeg hardop achterstevoren het alfabet op. Wil je zo weinig mogelijk effecten van turbulentie tijdens je reis ervaren? Kies dan een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig.”
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Kelly Otte is 29 jaar piloot en ook examinator op de Boeing 737 en Airbus 320. Sinds 2012 is hij docent bij vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen, die al duizenden mensen van hun vliegangst heeft afgeholpen. Meer informatie: www.onbezorgdvliegen.nl.