Gezocht: 5.000 Families met Erfelijk Hoog Cholesterol
Stichting LEEFH roept deze week samen met de Hartstichting en een Brabantse familie Nederlanders op om na te gaan of hoog cholesterol en hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Deze mensen kunnen de erfelijke aandoening Familiaire Hypercholesterolemie hebben en lopen daardoor een 17 keer hoger risico op hart- en vaatziekten. Er zijn nog 5.000 families waar FH voorkomt, maar die nog niet weten dat ze FH hebben. Door een DNA test te laten doen kan FH eenvoudig worden opgespoord en met een tijdige behandeling kan men gemiddeld 11 gezonde jaren winnen. FH patiënten overlijden nu gemiddeld op 61-jarige leeftijd, als ze niet op tijd worden behandeld met medicijnen.
Een Brabantse familie verloor al 5 familieleden op jonge leeftijd (tussen 30 – 59 jaar) toen zij plotseling een hartaanval, gescheurde kransslagader of beroerte kregen ten gevolge van FH. Inmiddels hebben ze hun DNA laten testen en zijn er in de familie 21 mensen opgespoord, die FH hebben. Zij beschermen zich nu met een medische behandeling en kunnen zo vele gezonde jaren winnen. Miranda: “Ik verloor mijn broer Herman op 30 jarige leeftijd aan een gescheurde aorta en twee jaar later mijn vader aan een hartaanval”. Oom John: “Als je niet weet dat je FH hebt, is het een sluipmoordenaar.”
Campagne Thuis in FH
Manon Houter, directeur van de Stichting LEEFH legt uit waarom de campagne hard nodig is: “Er bestaan veel misverstanden over FH en hoog cholesterol, en het is onvoldoende bekend. Met de oproep willen we dat mensen de juiste informatie krijgen en zich laten testen op DNA als het cholesterol hoog is en hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Ook gaan we de huisartsenpraktijken ondersteunen met materialen om te helpen families op te sporen. Je wil niet meemaken dat familieleden zo plotseling overlijden aan een aandoening, die goed te behandelen is. Familieleden zijn een belangrijke schakel in de opsporing van FH.”
Familiaire Hypercholesterolemie (FH)
FH is een erfelijke aandoening waardoor het ‘slechte’ LDL cholesterolgehalte in het bloed sterk verhoogd kan zijn. Als gevolg hiervan lopen mensen met FH het risico om op jonge leeftijd een hart- en vaatziekte te krijgen: bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. FH komt voor bij 1 op 250 Nederlanders en is de meest voorkomende erfelijke aandoening. Kans op overdracht via vader en/of moeder is 50%. Nog niet alle mensen met FH zijn bekend of hebben hun DNA laten testen. De belangrijkste schakel voor effectieve opsporing zijn familieleden met FH, want er vindt sinds 2013 geen actieve opsporing via het bevolkingsonderzoek van de overheid meer plaats.