Continentie Stichting Nederland pleit voor meer openbare toiletten in Nederland

Public toilet cubicles, front view

Plasklachten zorgen voor sociale belemmeringen

In Nederland ervaren 3,5 miljoen mensen een vorm van plasproblemen*. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK blijkt dat deze klachten een grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Zo durven mensen die plasklachten hebben de deur niet zomaar uit, ervaren zij een gevoel van ongemak en zijn ze altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet. Om het isolement en het taboe rondom plasproblemen te doorbreken pleit Continentie Stichting Nederland in het kader van de Nationale Plasdag op 21 september voor een breder aanbod schone openbare toiletten.

Belemmering op het dagelijks leven
Het blijkt ook dat plasklachten effect hebben op de mentale gesteldheid van personen. Van de deelnemers aan het GfK-onderzoek, gehouden onder een landelijk steekproef onder patiënten, geeft 71% aan dat zij een gevoel van ongemak ervaren als gevolg van hun plasproblemen. Ruim de helft van de vrouwen ervaart plasproblemen als een beperking en wordt hier onzeker door. Mannen ervaren een gevoel van frustratie (46%).

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het ondernemen van activiteiten niet vanzelfsprekend is voor mensen met plasproblemen. Activiteiten als winkelen, dagjes uit en fietsen of wandelen vormen voor een vijfde van de ondervraagde vrouwen een probleem. Mannen geven vooral aan dat hun plasklachten het reizen met het ov (25%) en een film of theatervoorstelling bekijken (21%) bemoeilijken. Een derde van de respondenten geeft aan wanneer zij op stap gaan eerst altijd te checken waar zij het dichtstbijzijnde toilet kunnen vinden. In Nederland zijn zo’n 6400 publiek toegankelijke toiletten. Dit betekent één publiek toilet per 2678 Nederlanders**.

Schone publieke toiletten
Openbare of semiopenbare toiletten zijn soms lastig te vinden en hygiënisch ondermaats. De HogeNood-app weet de toiletkeuze te vergemakkelijken. De app biedt een overzicht van ruim 5300 gecontroleerde toiletlocaties in Nederland en België. Het geeft informatie over de afstand, toegankelijkheid (baby’s, rolstoelen et cetera), openingstijden, kosten van toiletgelegenheden en sinds kort ook over hygiëne, sfeer en design, geur en toiletartikelen. Ook worden er reviews van eerdere toiletbezoekers weergegeven. Al deze informatie is geen overbodige luxe voor mensen die te maken hebben met incontinentie of een overactieve blaas.

“Het is fijn dat wij nu naast de geneeskundige hulp die we bieden om plasklachten te verhelpen of te verminderen, ook een oplossing hebben om het isolement te doorbreken. We horen namelijk terug dat als mensen goed voorbereid zijn en weten waar er toiletten zijn, zij sneller weer dingen ondernemen”, aldus Ruud Bosch, uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting. Om belemmeringen als gevolg van plasklachten in de toekomst te voorkomen pleit de Continentie Stichting Nederland voor een landelijk breder aanbod van schone, openbare toiletten.

Factsheet-NPD-2017


*= CSN

**= CBS-bevolkingsteller d.d. 9/8/2017 = 17.141.199

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *