Onze grootste slaapfrustraties in de zomer
Heb je net je draai gevonden en is het net genoeg afgekoeld om in een diepe slaap te vallen, zoemt er een mug langs je oor. Hop, het grote licht aan en op jacht! Dat kan maar één ding betekenen: het is weer zomer. Uit onderzoek* van Swiss Sense, specialist op het gebied van slaapproducten, blijkt dat we in bed massaal last hebben van hoge temperaturen (54%). En naarmate de temperatuur stijgt, daalt de gezelligheid in de slaapkamer. We worstelen om in slaap te vallen (39%), slaan de liefdesdaad regelmatig over (41%) en veel 18 tot 34-jarigen slapen zelfs apart van hun partner (25%).
Muggen, hitte en lawaai
Als de temperatuur oploopt, kan dat een hoop uitdagingen in de slaapkamer geven. Ruim de helft van de Nederlanders (54%) vindt hitte in de slaapkamer de grootste zomerfrustratie. Op een goede tweede plek voor de ongewilde nachtbrakers komen de muggen, die een derde van de landgenoten (35%) uit hun slaap houden. Hierbij valt op dat meer dan de helft van de vijftigplussers (57%) geen last heeft van de prikinsecten, terwijl andere leeftijdsgroepen er juist niet van kunnen slapen. Ook lawaai van buiten is een zomerse irritatie van veel mensen (35%), vooral van degenen die in een stad wonen (39%). Opvallend is dat slechts een op de vijf (22%) mensen zegt moeite met slaap te hebben omdat het pas laat donker is en vroeg licht.
’s Zomers is de gezelligheid in de slaapkamer ver te zoeken
Naarmate de temperatuur stijgt, lijkt de gezelligheid in de slaapkamer te dalen. Niet alleen slapen we, vergeleken met de winter, ‘s zomers korter (49%) en hebben we meer moeite om in slaap te vallen (39%), ook zoeken we elkaar in de slaapkamer minder snel op. Vier op de tien mensen (41%) geeft aan minder tot geen seks te hebben als het warm is. En een kwart (25%) van de 18 tot 34-jarigen slaapt in de zomer apart van zijn of haar partner, de groep die ook het meest last zegt te hebben van de warmte die hun partner afstraalt (32%). Toch blijven we ons eigen bed in veel gevallen trouw, want maar een op de tien mensen (11%) vlucht bij hoge temperaturen de slaapkamer uit en slechts 9% kiest er wel eens voor om warme nachten niet in de slaapkamer maar in de buitenlucht door te brengen.
Verfrissende tips om je hoofd ‘s nachts koel te houden
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders ‘s zomers op verschillende manieren het hoofd proberen koel te houden in de slaapkamer. Dit is wat de meeste Nederlanders doen bij warmte:
- ’s Nachts met het raam open slapen (77%), al dan niet met een hor in het kozijn
- Overdag de slaapkamer verduisteren door de gordijnen gesloten te houden (72%)
- Zonder deken (52%) of zonder dekbed slapen en alleen onder een laken
- Naakt slapen (31%) of met minder kleding dan gebruikelijk (64%)
- Een lauwwarme (24%) of koude (14%) douche nemen
- Een airco (laten) installeren in de slaapkamer (22%)
Toch is niet al het bovenstaande aan te raden. Mocht je met het raam open willen slapen, let er dan op dat je deze zo laat mogelijk op de avond opent, zodra het buiten is afgekoeld. Slaap daarnaast in, maar ook onder, ademende materialen. Zorg voor beddengoed van katoen of bamboe en slaap vooral niet naakt. Kies daarentegen juist voor een katoenen shirt, wat ademt en transpiratievocht opneemt, zodat je je minder plakkerig voelt.
Koude douche is een afrader
Bovendien is een koude douche ook niet aan te raden. Dr. Els van der Helm, slaapexpert en co-founder van Shleep, legt dit uit: “Een van de meest bekende biologische kenmerken van een bioritme is onze lichaamstemperatuur. Deze schommelt gedurende de dag, met pieken tussen 4 en 6 uur ‘s middags en dalingen gedurende de avond. De geleidelijke daling van onze lichaamstemperatuur wekt slaperigheid op. Als je in de zomer dus goed wilt slapen, is het van belang om je lichaamstemperatuur ’s avonds te verlagen, bijvoorbeeld door het nemen van een warme douche. Het verhoogt tijdelijk je temperatuur, waarna je lichaam sneller afkoelt. Sport daarnaast niet te intensief vlak voor het slapengaan en probeer via je armen en benen warmte te verliezen door ze niet te bedekken met een deken.”
*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Panel Inzicht onder 1.000 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder, zowel werkend als niet-werkend, juni 2021.