‘Eet overdag geen vlees en kaas meer’
Op zijn geheel eigen en verassende wijze spoort Foer de lezer aan om na te denken over hoe volgende generaties ons handelen op dit cruciale moment zullen beoordelen. Wij kúnnen de wereld nog redden, te beginnen bij het ontbijt.
Zijn belangrijkste boodschap: het gaat niet om wat je denkt, maar om wat je doet.
‘Ik hoorde mezelf en anderen dat namelijk vaak zeggen: “We moeten iets doen aan klimaatverandering.” We waren ons perfect bewust van het probleem, we kenden de wetenschappelijke feiten, we zeiden dat we iets moesten doen. Alleen: we deden nog steeds niets. In die zin, en dat benadruk ik steeds in het boek, waren wij niet beter dan de klimaatontkenners. We vormden zelfs een groter probleem. Echte klimaatontkenners zijn er niet zoveel meer, al is een ervan toevallig president van de VS (lacht). Maar er zijn heel veel weldenkende mensen die niets doen. Ik wilde uitzoeken wat we wel konden en moesten doen.’
‘Er zijn natuurlijk talloze dingen die we kunnen en moeten doen. Minder vliegen, minder autorijden. Maar vlees en zuivel hebben een enorme impact op de opwarming. Afhankelijk van de bronnen tussen de 14,5% en 51% procent, waarbij ik kies voor het laatste cijfer. Om aan het Parijs-akkoord te voldoen moeten Amerikanen en Europeanen 90% minder vlees en 60% minder zuivelproducten eten. Als we allemaal stoppen met dierlijke producten bij ontbijt en lunch, komen we behoorlijk in de richting. En dan kun je ’s avonds gewoon eten wat je wilt.’
Het complete interview met Jonathan Safran lees je hier.
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Het klimaat zijn wij| De wereld redden begint bij het ontbijt | Jonathan Safran Foer | ISBN9789026344770 | UitgeverAmbo|Anthos | 280 pagina’s | Paperback