Stichting Rookpreventie Jeugd start crowdfunding
Persoonlijke oproep van longartsen Wanda de Kanter & Pauline Dekker in de strijd voor rookvrije jeugd
Vandaag doen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker een persoonlijke oproep aan iedereen die het horen wil. Ze vechten al jaren voor de dag dat niemand meer rookt, voor een rookvrije jeugd. Eerder dit jaar zijn Wanda en Pauline uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet omdat ze te activistisch zouden zijn. Tegelijkertijd stopte KWF Kankerbestrijding ook de financiering voor hun strijd. Nog nooit hebben ze hun achterban om geld gevraagd; nu is het keihard nodig.
Het is een persoonlijke strijd die ze blijven vechten voor een rookvrije jeugd. Nu onder hun eigen vlag, met de Stichting Rookpreventie Jeugd. Als longartsen zien zij namelijk dagelijks de vreselijke gevolgen van rookverslaving. Ze hopen hiermee de komende maanden €100.000 op te halen. Gezondheidsinstelling Ksyos was de eerste uit solidariteit met Wanda en Pauline die uit de Alliantie Nederland Rookvrij stapte en heeft hen met het toekennen van de Ksyos Beter Leven prijs geholpen om deze crowdfundingsactie mogelijk te maken. Ksyos’ directeur Leonard Witkamp: ‘Beide dames verdienen deze prijs van €10.000,- als eerste omdat zij zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de gezondheid van iedereen.’
Pauline & Wanda in hun oproep: de enige die het roken kan stoppen is de overheid “Al jaren vechten wij voor de dag dat niemand meer rookt, voor een rookvrije jeugd. Dat jongvolwassenen niet meer op elke hoek van de straat worden verleid om deze vreselijke dodelijke verslaving op te pakken. Van rechtszaken tegen de Staat tot campagnes om de explosie aan verkooppunten te stoppen. Wij vechten op het scherpst van de snede! Wij stellen de slinkse praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak en blijven de overheid bestoken om in actie te komen. Want de enige die het roken kan stoppen is de overheid. De accijns moeten drastisch omhoog en tabaksverkoop moet worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken.”
Hoe doen ze dat?
Al jaren strijden de beide longartsen voor een effectief beleid om het roken te ontmoedigen. De accijnzen op tabak moeten drastisch omhoog en het aantal verkooppunten van tabak moet worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken. Rookverboden moeten worden uitgebreid, zodat kinderen niet meer worden geconfronteerd met sigaretten. Ze voeren deze strijd via onze hun websites (Stichting Rookpreventie Jeugd, TabakNee, Sick of Smoking) en social media, via rechtszaken, klokkenluiders, artikelen in de krant, lezingen en gesprekken met wie het ook wil horen.
Waarom?
Bijna niemand begint te roken na zijn 25e. De tabaksindustrie verleidt kinderen, pubers en jongvolwassenen tot een verslaving waarvan de vreselijke gevolgen pas later in hun leven zichtbaar worden. Dát is het bedrijfsmodel van de tabaksindustrie en daar strijden Wanda en Pauline tegen. En dat kan alleen maar keihard. Want een verslaving is keihard.
- Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
- Wekelijks steken honderden jongeren onder de 25 jaar hun eerste sigaret op.
- Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan van brood en supermarkten verdienen er miljarden aan.
- ‘Zien roken doet roken’ en stiekem staan heel veel idolen rokend op Instagram omdat ze worden omgekocht door de tabaksindustrie.
- De tabaksindustrie spreekt cynisch van ‘replacement smokers’ – de nieuwe generatie rokers die dode rokers weer moet vervangen.
Steun Stichting Rookpreventie Jeugd: ga naar www.stichtingrookpreventiejeugd.nl
O, ik hoop zo dat er heel veel mensen en bedrijven zijn die geld storten. Roken de wereld uitkrijgen is de meest vermijdbare oorzaak van kanker de wereld uit helpen. We moeten ze steunen! Ze zijn de 50.000 euro gepasseerd, op naar de 100.000. Zie: https://www.geef.nl/nl/doel/rookpreventie-jeugd-stichting/donaties
M.i is hun werkwijze liefdevol, met mededogen, maar hard waar nodig en dat kan niet anders in de strijd tegen de tabaksindustrie, die ook kinderarbeid niet schuwt op de tabaksplantages, laten we dat niet vergeten.