Slaapapneu opsporen kan makkelijker en sneller

Slecht slapen. Het zorgt voor heel veel problemen. Ksyos en het Nederlands Slaap Instituut (NSI) vragen daarom aandacht voor het sneller en efficiënter opsporen van slaapapneu. 80% van de mensen met slaapapneu weet niet dat ze het hebben. Slaapproblemen uiten zich op verschillende manieren, zoals chronische vermoeidheid, burn-out en prikkelbaarheid tot hart- en vaatziekten en overgewicht. Het duurt 5 tot 8 jaar voordat de diagnose gesteld wordt. Het probleem is dat huisartsen vaak niet aan slaapapneu denken als ze een patiënt met deze klachten in de spreekkamer hebben. Als ze vervolgens slaaponderzoek in het ziekenhuis gaan doen, is dat bovendien voor de patiënt ongemakkelijk en tijdrovend. Dat probleem lossen Ksyos Slaap en het NSI nu gezamenlijk op met een innovatieve en zeer patiëntvriendelijke aanpak.

Leonard Witkamp, directeur Ksyos: “Slaapapneu zou veel eerder en vaker onderzocht moeten worden. Door het slaaponderzoek zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, hopen we dat veel meer mensen sneller de oorzaak voor al hun ongemakken vinden. Slaapapneu is in veel gevallen immers prima te behandelen. Daar worden we uiteindelijk allemaal gezonder van!”

Paul van der Meijden, directeur NSI:“Het bijzondere van deze aanpak is de naadloze samenwerking tussen eerste en tweedelijns zorgverleners. In dit zorgpad wordt de huisarts optimaal ondersteund door de medisch specialistische kennis, en de patiënt vlot en efficiënt geholpen. Dit is een goed voorbeeld van een vernieuwend ‘anderhalvelijns’ zorgmodel. Beleidsmakers en overheid verwachten met dergelijke initiatieven de zorg ook in de toekomst breed toegankelijk en betaalbaar te kunnen houden. We zijn er trots op dat we hierin voorop lopen, en zo een veel beter zorgproces voor patiënten met slaapapneu hebben ontwikkeld.”.

Slaaponderzoek kan zoveel makkelijker
Slaaponderzoek in een kliniek of ziekenhuis is vaak oncomfortabel, kent lange wachttijden en kost de patiënt zomaar een halve dag reis- en wachttijd. Dat kan een stuk patiëntvriendelijker en beter, dankzij een moderne techniek die we nu beschikbaar is. Vanaf 1 april bieden gezondheidsinstellingen Ksyos en het NSI, huisartsen de mogelijkheid om patiënten thuis het slaaponderzoek te laten doen. Patiënten hebben binnen twee weken de uitslag. Zo weten ze meteen waar ze aan toe zijn. De somnologen (slaapspecialisten) van het NSI zorgen daarna dat patiënten een goede behandeling krijgen.

Online samenwerking en innovatieve slaaprecorder
Met een innovatieve slaaprecorder kan onderzoek naar slaapapneu makkelijk en comfortabel bij de patiënt thuis. Door online samenwerking tussen huisarts en medisch specialist krijgt de patiënt binnen een paar dagen al een onderzoek. En dat onderzoek doe je het liefst en het meest ontspannen in je eigen bed, in je eigen tijd en met zo min mogelijk meetapparatuur aan je lichaam. Ook hoeft de patiënt niet maanden te wachten op het onderzoek. De slaaprecorder is ontwikkeld naar de laatste technologische standaarden. Het slaaponderzoek is gevalideerd en sluit aan bij de huidige medische standaarden. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de medisch specialist/somnoloog van NSI snel de diagnose stellen en eventueel een behandeling adviseren.

Enkele feitjes over slaapproblemen

  • Serieuze slaapapneu komt bij ongeveer 1 op de 30 mensen voor. In een normpraktijk zijn dat al snel 250 patiënten.
  • 80% van de mensen met slaapapneu weten niet van zichzelf dat ze het hebben. Dit kan ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben.
  • Het duurt zo’n 5-8 jaar voordat slaapapneu wordt vastgesteld.
  • Gedurende die periode gebruikt iemand met ongediagnosticeerd slaapapneu gemiddeld €3.860 aan vermijdbare zorgkosten
  • Slaapapneu uit zich onder meer in klachten als suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht, glaucoom, hartritmestoornissen, psychische klachten, burn-out, verzuim en vroegtijdig overlijden.

Hoe werkt Ksyos Slaap?

  • Huisartsen kunnen zich nu al aanmelden voor Ksyos slaap, vanaf 1 april gaat de dienst in werking.
  • Bij vermoeden van slaapapneu meldt de huisarts de patiënt aan bij NSI / Ksyos Slaap en geeft de slaaprecorder mee aan de patiënt.
  • Dankzij geavanceerde nanotechnologie wordt door de recorder een veelheid aan slaapaspecten geregistreerd.
  • De meting wordt gedaan met een sensor op het borstbeen en een vingersonde. Geen electroden op het hoofd, geen buik- of borstbanden en geen neusbril.
  • De werking van de slaaprecorder spreekt voor zich, maar natuurlijk zit er ook een stappenplan bij en een video-instructie.
  • De volgende dag brengt de patiënt de slaaprecorder weer naar de huisartsenpraktijk.
  • De huisarts sluit het apparaat aan op zijn eigen computer en de data worden door de Ksyos-software vanzelf uitgelezen.
  • Ksyos zorgt ervoor dat de data veilig/versleuteld? bij de medisch specialist van het NSI komen. Die neemt contact op met de patiënt voor een beveiligd videoconsult.
  • Als enige kliniek van Nederland zijn alle medisch specialisten van het NSI tevens somnoloog.
  • De somnoloog van het NSI beoordeelt het slaaponderzoek, bespreekt de uitslag en eventuele behandeling met de patiënt.
  • Als huisarts krijg je hierover melding via het huisartseninformatiesysteem (HIS)

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Voor meer informatie:
https://www.ksyos.nl/diensten/slaap/

https://www.nederlandsslaapinstituut.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *