Wat weet u nog van TBC?
Dwalen in verhalen
KNCV Tuberculosefonds vraagt in hun nieuwe campagne ‘Dwalen in verhalen’ aan mensen om hun herinneringen aan tuberculose (TBC) te delen. Rond de Tweede Wereldoorlog was dit volksziekte nummer 1 in Nederland. “We mogen deze ziekte niet vergeten”, aldus Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds. “TBC is nog altijd de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar dagelijks ruim 4.000 mensen aan overlijden.”
Het ‘krasje’ halen bij de schoolverpleegster… Je beste vriendje lange tijd missen omdat hij naar het sanatorium moest om te herstellen… Veel Nederlanders hebben nog krachtige herinneringen aan TBC, ofwel de tering. Dat blijkt ook op de campagne-website dwaleninverhalen.nl, waar iedereen zijn of haar TBC-verhaal kan delen en die van anderen kan lezen.
Paul Seesink (82) verloor op zijn negende zijn vader aan TBC, vertelt hij op dwaleninverhalen.nl. Jan van der Molen (76) was acht jaar oud toen hij zelf tuberculose kreeg. Hij moest kuren in Zwolle en Wijk aan Zee, in de tijd dat rust en frisse lucht nog de belangrijkste remedie waren.
Mede dankzij het werk van KNCV Tuberculosefonds is TBC in Nederland nu onder controle. Jaarlijks worden nog ‘slechts’ zo’n 800 mensen ziek. Tegenwoordig zijn snelle testen, verkorte behandelmethodes en goede medicatie beschikbaar. Ook recente patiënten wordt gevraagd om hun verhaal te delen. Amanda Huijbers (36) gaf al gehoor aan deze oproep. “Ik dacht dat het een ziekte was uit de middeleeuwen,” zo is in haar verhaal te lezen. Ze is niet de enige.
Met de campagne wil KNCV Tuberculosefonds het bewustzijn over TBC vergroten en het belang van de onverminderde strijd tegen deze ziekte onderstrepen. In Nederland is het gelukkig meer ‘iets van vroeger’, maar met name in Azië, Afrika en Oost-Europa betekent TBC in veel gevallen een doodsvonnis, vooral voor kinderen en ouderen. Daarnaast belanden duizenden gezinnen in ernstige problemen doordat een van de ouders ziek wordt of overlijdt.
“Dit is onacceptabel,” aldus Kitty van Weezenbeek. “Tuberculose kunnen we voorkomen, bestrijden én genezen – overal ter wereld. Het feit dat we TBC in Nederland onder controle hebben gekregen, bewijst dit.”