NVM-mondhygiënist maakt zich wél zorgen om kindergebit
NVM-mondhygiënisten, de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland, feliciteert Henk Donker met zijn 40-jarig jubileum als tandarts en het erelidmaatschap van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen. In verschillende media is hier aandacht aan besteed. NVM-mondhygiënisten is verbaasd over de uitspraken die KNMT-bestuurslid Henk Donker in deze media deed over de mondzorg bij jonge kinderen en kwetsbare ouderen. In zijn verhaal vergeet hij de uitkomst van relevant onderzoek betreffende de mondgezondheid van jonge kinderen en specifieke partners in de mondzorg onder de aandacht te brengen. De beroepsorganisatie had meer verwacht van deze doorgewinterde mondzorgprofessional.
Donker geeft in een artikel in De Gelderlander op 9 december 2017 aan zich over de mondzorg van kinderen en jongeren geen zorgen te maken. Een vreemde uitspraak gezien het Generation R onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam uit 2016 aantoont dat het erg slecht gesteld is met de mondgezondheid van 4.000 Rotterdamse kinderen.
Veel gaatjes in Rotterdamse kindermonden
Zo blijkt meer dan twintig procent van de Nederlandse kinderen al op zesjarige leeftijd één of meerdere gaatjes te hebben, zien de onderzoekers bij Surinaams-Hindoestaanse kinderen twee keer vaker meer dan drie gaatjes en loopt dit aantal voor Turkse en Marokkaanse kinderen op tot vijf keer vaker gaatjes in het gebit. En Rotterdam is geen unicum wat betreft deze problematiek, maar herkenbaar voor de randstad.
Ook het Signalement Mondzorg 2016 van Zorginstituut Nederland laat zien dat het aantal jeugdigen met een gaaf gebit daalt met het ouder worden en ongeveer de helft van de veertienjarigen en driekwart van de twintigjarigen een door cariës aangetast gebit heeft.
Landelijke projectgroep Mondzorg Kwetsbare Ouderen
“Ouderen dreigen een vergeten groep te worden als het om tandheelkundige zorg gaat.”, zo lezen wij 7 december 2017 in een AD-artikel en dat is zeker waar. Wat het artikel bijzonder maakt, is dat Donker wanneer hij over ‘de vergeten groep’ spreekt op zijn beurt de essentiële samenwerking met diverse partners in de mondzorg van kwetsbare ouderen onbelicht laat. Sinds 2015 is namelijk in Nederland een projectgroep actief waarin de krachten zijn gebundeld van de mondzorgkoepels en diverse partners – zoals onder andere de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT), NVM-mondhygiënisten, de Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland – om de mondzorg bij kwetsbare ouderen in Nederland te verbeteren. Denk hierbij aan de belangrijke rol die bijvoorbeeld tandprothetici spelen bij het aanmeten en vervaardigen van protheses en het uitvoeren van preventieve mondzorg bij ouderen door mondhygiënisten. Juist die bundeling van verschillende beroepskrachten zorgt ervoor dat de kwaliteit van de mondzorg in Nederland naar een hoger niveau getild kan worden. Iets wat Donker vergeet te vermelden.
Samenwerking
Kwetsbare groepen, waaronder de ouderen en overduidelijk de jeugd, kunnen alleen voorzien worden van de nodige mondzorg als alle mondzorgprofessionals de handen ineen slaan. Daarnaast is preventieve mondzorg de sleutel om mondaandoeningen voor alle leeftijden terug te dringen en zelfs te voorkomen. Een goed begin is het halve werk en preventie loont het meest wanneer je daarmee op een jonge leeftijd al begint. En preventieve mondzorg begint bij de mondhygiënist.
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Bronnen
- AD – https://www.ad.nl/gezond/slechte-zorg-voor-gebit-wordt-ouderen-fataal~ae8c023a/
- Gelderlander – https://www.gelderlander.nl/achterhoek/tandarts-henk-donker-na-40-jaar-nog-niet-klaar~a3539d40/
- Onderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam, Generation R – https://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2016/5869437/
- Zorginstituut Nederland, Signalement Mondzorg 2016 – https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/rapport/2016/07/06/signalement-mondzorg-2016