Zelf pompoenen kweken: leuk en lekker!

Pompoenen winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Niet alleen als versiering, maar ook als ingrediënt in de meest uiteenlopende recepten. Bovendien zijn er steeds meer hobbytuiniers die zelf pompoenen en kalebassen kweken.

Pompoenen komen voor in vele soorten, vormen en kleuren. Waarschijnlijk bestaan er meer dan 500 verschillende cultivars. Oranje is veruit de belangrijkste kleur, maar er zijn ook gele, groene, witte en meerkleurige pompoenen. De oorsprong van de vrucht ligt in Amerika. De pompoen behoort tot de komkommerachtigen, evenals de augurk, komkommer, courgette en meloen. Er is een onderscheid te maken tussen zomer- en winterpompoenen. De winterpompoen is het langst houdbaar; soms wel een jaar.

Kweken
De pompoen is makkelijk te kweken, de zaden zijn uiterst kiemkrachtig. De beste periode om pompoenen te zaaien, is rond eind april. Doe twee tot drie zaadjes in een potje en geef water. Maar pas op met te veel water, pompoenzaad rot namelijk makkelijk. Zodra de plantjes een paar blaadjes hebben, kunt u ze buiten uitplanten. Laat ze dan wel eerst even afharden in de potjes. Rechtstreeks buiten zaaien kan ook, maar dan na ijsheiligen (15 mei), vanwege het risico op nachtvorst.
Pompoenen houden van een losse ondergrond met een goede basisbemesting. Om die reden kweekt men pompoenen ook wel op composthopen. Ze gedijen verder het best op een zonnige en beschutte plek. Ook doen ze het goed tegen een klimrek, pergola of schutting. Tijdens de groei kunt u enkele bladeren weg knippen, waardoor de vruchten meer zon en lucht krijgen. Om ervoor te zorgen dat de planten meer zijscheuten en dus meer vruchten krijgen, kunt u de planten ook toppen.

Oogsten
Een pompoenplant vormt drie tot acht vruchten. Vanaf september kunnen de eerste rijpe vruchten geoogst worden. Laat u niet leiden door de kleur, die heeft namelijk niets met de rijpheid te maken. Aan de steel is wel te zien of de pompoen rijp is. Dan verschijnen er kurkachtige uitwassen of lijnen op de steel. Ook moet de vrucht keihard aanvoelen. Belangrijk is verder dat pompoenen met de steel worden geoogst. Vruchten zonder steel rotten namelijk gemakkelijk. Er kan tot de vorst geoogst worden. Als pompoenen in een ruimte van ongeveer 12°C bewaard worden, zijn de vruchten zeker enkele maanden houdbaar.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Feestelijke pompoensoep

Ingrediënten:
• 500 gram schoongemaakte pompoenstukjes
• 250 gram uien
• 1 knoflookteentje
• . liter bouillon
• Verse of gedroogde basilicum
• 4 eetlepels zure room
• 1 eetlepel gehakte (hazel)noten
• 1 eetlepel olie
• Zout en peper

Bereiding:
Verhit de gehakte uien en uitgeperste knoflook in de olie. Voeg de pompoenstukjes toe en braad ze even mee. Voeg de bouillon toe, laat de soep 30 minuten zacht doorkoken en pureer of zeef het geheel. De soep op smaak brengen met zout en peper en verse of gedroogde basilicum. Opdienen in soepkommen, gegarneerd met een lepel zure room en bestrooid met gehakte noten en basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *