Saffraan

Wat is leuker dan zelf je eigen eten verbouwen in de tuin? Naast de vele soorten groenten zijn er ook talloze kruiden die we voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Naast dat ze heerlijk smaken bieden ze ook vaak voordelen voor onze gezondheid. GezondheidPlus.nl laat je kennis maken met diverse mogelijkheden die de plant of zijn of haar vruchten te bieden heeft. Deze keer aandacht voor saffraan.

Saffraan is de benaming voor de stampers en meeldraden van de saffraankrokus (Crocus sativus). De naam saffraan stamt van het Arabische woord ‘zafaran’ en betekent ‘geel zijn’. Rond 1000 voor Christus werd de plant in Perzië in grote hoeveelheden verbouwd,hoofdzakelijk voor de kleur en voor cultische doeleinden. De plant is inheems in Zuidwest-Azië en Zuid-Europa. Het meest wordt deze krokus gekweekt in Spanje, Griekenland, Turkije, Iran en Marokko. In Nederland staat ze door de liefde voor bollen en knollen op de voorgrond. De plant bestaat uit kleine knollen, smalle bladeren en enkele bloemen. De vaal violette bloembladeren vormen een ongeveer 15 cm lange buis. De daarin gelegen circa 20 cm lange griffel deelt zich aan het eind in drie delen, die de bloesems uitdragen. Alleen deze delen worden uiteindelijk voor de kruidoogsten gebruikt. Om ongeveer 0,1 gram saffraan te verkrijgen, heeft men 120 tot 160 krokusbloesems nodig.

Zelf kweken
Het verbouwen van saffraankrokus in de tuin is relatief makkelijk. De knollen zijn overal in de handel verkrijgbaar. De voortplanting vindt uitsluitend vegetatief plaats, namelijk door de opbouw van dochterknollen. De plant is niet gevoelig en vraagt weinig verzorging. Als standplaats heeft een echt zonnige plaats de voorkeur. De plant kan niet tegen te veel water, dit veroorzaakt problemen. Dat betekent dat je alleen na langdurige droogteperioden de krokus met geringe waterhoeveelheden moet ondersteunen. Het oogsten van de stampers en meeldraden is een karwei dat zeer veel geduld en uithoudingsvermogen vergt. En zoals gezegd zijn er veel bloemen nodig voor een beetje saffraan!

Als medicijn
De pharmacologisch werkzame bestanddelen van saffraan zijn etherische olie (cineol en pineen), de bitterstof picrocrocin (daaruit ontstaat het saffraanaroma safranal) en carotinoïde (bijvoorbeeld crocetin en crocin). In de volksheelkunde werd het kruid meestal als rustgevend middel en voor het behandelen van problemen met de luchtwegen ingezet. In de homeopathie wordt saffraan als rustgevend middel en tegen depressie ingezet. Ook in de ayurvedische geneeskunde vindt toepassing van saffraan plaats, onder meer vanwege de stimulerende eigenschappen. Het wordt beschouwd als een kruid dat de spijsvertering bevordert, transpiratie doet toenemen, de bloedsomloop en menstruatie stimuleert en (hoge) bloeddruk verlaagt.

Als kruid
Saffraan staat bekend als duurste kruid ter wereld. Je kunt het als poeder inkopen. Dan wordt het in een beetje vloeistof geroerd tot het helemaal opgelost is. Saffraandraadjes, die ook in kleine verpakkingen in de handel zijn, kan je ook met heet water overgieten en net zo lang roeren tot ze opgelost zijn. Saffraan is niet alleen echt duur, het kleurt ook alles geel waar het mee in aanraking komt – zeer intensief en langdurig.
Het onvergelijkbare aroma, de smaak en de kleur maken saffraan absoluut een waardevolle toevoeging voor veel heerlijke gerechten over de gehele wereld: in Spanje voor paella, in Italië voor risotto, in Sardinië voor de Pardulas en in de Baltische Staten voor saffraankrullen (een verjaardagsgerecht). Al deze gerechten waren zonder saffraan zeker niet half zo beroemd. Saffraan is ook een belangrijk bestanddeel van Indische kerrie.

Tip: Probeer eens een gepocheerde heilbot met saffraansaus. Supersnel bereid, en met een baguette extra lekker!

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Recept: Braadkuiken met saffraan

Ingrediënten voor 2 personen
• 1 braadkuiken (eventueel al voorgesneden door de poelier)
• 6 citroenen
• 4 mespuntjes gemalen saffraan
• olijfolie (ongeveer net zoveel als het sap van de 6 citroenen)
• zout
• peper

Bereiding
De bereidingstijd bedraagt ca. 45 minuten. De voorbereiding dient één dag eerder te gebeuren – misschien een leuk gerecht voor in het weekend?
Spoel de kuikendelen kort af en maak ze goed droog met keukenpapier. Snijd de borst in ca. 10 tot 12 stukken en leg alle delen in een vlakke schaal. Pers de citroenen uit. Roer de saffraan met enkele druppels citroensap door tot een kleine klomp ontstaat. Daarna pas met het overige citroensap vermengen. Voorzie de kuikendelen van peper en zout en overgiet ze met het citroen-saffraanmengsel. Verdeel aansluitend de olijfolie erover tot alle stukken goed bedekt zijn. De schaal met folie afdekken en 24 uur in de koelkast laten staan. Indien mogelijk de stukken 2 tot 3 maal keren.

De volgende dag de oven voorverwarmen tot 240 °C. De kuikendelen uit de marinade halen, op een bakplaat leggen en ca. 45 minuten laten bakken, tot de huid mooi bruin en knapperig is. Tijdens de bakperiode kunt u smaakvolle basmati-rijst en een bonte, verse salade voorbereiden.

Dan nog snel de tafel dekken en dan kan het genieten beginnen. Ook al heeft het recept een oorsprong in Perzië, een goede Chianti – niet te koud – past perfect bij dit overheerlijke gerecht.

Eet smakelijk!

(Bron: Frédéric)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *